TIGA Show i SolrødVi havde den fornøjelse at deltage i TICA udstilling lørdag og søndag i Solrød. Viking Cats, som den danske Tica klub hedder, stod for arrangementet. Det havde de gjort til UG. Temaet var H.C. Andersens: Prinsessen på ærten. Alt fungerede super. Ingen kø ved indcheck eller hos dyrlæge. Pædagogisk orientering for nye udstiller om forløbet af udstillingsdagen. Klubben havde arrangeret morgenbuffet til kr. 25. og middagbuffet til kr. 55 incl. drikkevarer frugt. Gratis kaffe og kage begge dage. Chokolade og slik til fri afbenyttelse.
Burplan. Burene var opstillet i "ringe" hvor der i midten var opstillet borde til brug for opstillere. Publikum måtte holde sig uden for disse ringe. Det gav plads og ro til at ordne katte, drikke kaffe osv. Det var derfor ikke nødvenddigt at medbringe egne soigneringborde. Sådan burde forholdene også være på FIFe's udstillinger. Efter at have oplevet Daraks udstilling i Herlev var dette et behageligt alternativ.

Udstillingformen er en del anderledes end i FIFe. Kattene er kun delt og i 2 hovedgrupper. Korthår og langhår.
Hver gruppe er derefter opdelt i 3 kategorier: Voksne - Kastrater - Killinger.
Langhår dækker ikke kun Persere, men også Maine Coon, Skovkatte Somali og mange andre med "lidt" pelse. Alle andre er korthår.
Killing, dækker aldersgruppen 4- 8 mdr. Efter 8 mdr. er katten voksen.
Alle kattene blev bedømt hos 5 dommere, både lørdag og søndag. Altså i alt 10 bedømmelser.

Bedømmelserne. Sammen med kataloget, blev der udleveret en "køreplan" , der tilkendegav hvornår og hos hvilken dommer kattene skulle bedømmes. Når man havde lært at forstå forkortelserne var systemet til at overskue. Da vi havde både en kastrat og fertile katte med skulle vi 10 gange til bedømmelse med vores katte. Det fungerede fint. Alle katte blev kaldt op til dommerringene. Hvis man ikke var kommet efter 3 kald, blev katten ikke bedømt. Det oplevede vi dog ikke. Alle var flinke til at hjælpe hinanden med at få kattene op. Vores katte tog det helt find at blive bedømt så mange gange på en dag. Camelot og Jesse James, spandt på livet løs og Flavia var helt elektrisk for at blive kælet og prøvede at charmere dommerne. (Det gav dog ikke nogle resultater på bundlinjen).
Bedømmelserne hos dommerne tog ikke så lang tid som i FIFe. Dommerne skal ikke skrive noget om kattene. Der bliver uddelt forskelligt farvede bånd til de bedste katte. Først bedømmes kattene i farver ( f.eks. Shaded Silver) i hver division (feks. Perser - Skovkatte etc. ) a la FIFe og de bedste 5 katte placeres fra 1 til 5. Derefter konkurreres mod de øvrige farver i divisionen. Derefter vælger dommeres de 3 bedste i Divisionen.
Feks. Best in Division: BD: Shaded Silver. 2BD: Sort Perser. 3BD Rød Hvid Perser.
Når dommeren har bedømt alle langhårskatte fortsætter han med korthårs kattene. Når alle voksne katte er bedømt vælger hver dommer sine 10 bedste katte blandt alle voksne. Dette kaldes dommerens FINAL: Kattene bliver kaldt op til dommerringen, hvor der er plads til mindst 10 katte. Dommeren placerer kattene fra nr 10. til nr. 1, startende med nr. 10. Ved denne lejlighed evaluerer dommeren hver enkelt kat fortæller om kattens gode egenskaber. Alle katte som bliver udvalgt til Final, får en kokarde med kattens placering. I final konkurrerer alle racer mod hinanden.
En kat som er blevet nr. 1 i Final har således "slået" alle udstillingens øvrige voksne. På denne udstilling var der således 84 tilmeldte voksne katte.

Kattenes placering fra alle 10 bedømmelser beregnes og indgår i udstillingens BEST of BEST for Voksne - Kastrater - Killinger. Der uddeles BOB 1-2-3 i hver gruppe. BOB tilkendegiver hvilke katte der totalt klarede sig bedst på udstillingen.

Udstillingformen hos TICA er anderledes og spændende. Et godt alternativ til FIFe udstillingform. Skal ses og opleves. Prøv det næste gang der er TICA udstilling i Danmark.

Hvis du vil have flere oplysninger om TICA og Viking Cats, gå ind på deres hjemmeside. www.vikingcats.dk

Allan Outrup