Dommer standard


Almenoptræden.

Førstehåndsindtrykket af en god dommer bør være, et årvågent og venligt eksemplar, med en hård men retfærdig bedømmelse. Muskuløs og adræt tilstand er at foretrække men er ikke et must, da denne race er blevet tilegnet nogle vaner som syntes at være uundgåelige i opdrættet.
Dommeren bør være præget af et nobelt og retfærdigt udseende, det er svært at definere men altid umiskendeligt  efter showet. Den gode dommer har en klar personlighed som er direkte og frygtløs uden at virke fjendtligt, bør udtrykke selvsikkerhed samt have overblik og selvdisciplin nok til ikke at vælge ud fra venner eller fjender …..bør dog i det mindste være professionelle nok til ikke at lade venskabet skinne igennem før senere på hotellet.
Sekondært, bør kønnenes karakteristika markeres kraftigt, ikke mindst når dommeren giver gode bedømmelser, vil man med sikkerhed kunne sige tak Hr. eller Frue. Spørgsmålet vedr. monorchide og kryptochide bør man overlade til sin blomsterhandler.

Pels.
I kolde klimaer skal dommeren være iført en double coat, undertøj kan varierer alt efter sæsonen. På intet tidspunkt må en dommer fælde i ringen.

Proportioner.
De mest eftertragtede proportioner for en kvindelig dommer er 100– 66 – 92 men man kan også godkende 69 - 69 - 69 eller som jeg nogle gange har gjort 66- 96 – 118. Den mandlige dommers figur er mindre vigtig, men stor mandig og autoritær fremtræden er at foretrække.

Farve.
Lad os ikke komme ind på dette igen… Alle farver er tilladte, personligt har jeg endnu ikke set en blå dommer, men der er altid en første gang.

Størrelse.
Dommeren skal hverken være for høj eller for lav. Som en tommelfingerregel kan man sige at hvis dommeren skal hoppe eller gå i knæ for at bedømme en kat så falder dommeren sandsynligvis uden for normerne. Målet bør tages fra toppen af hovedet hvor håret skal være redt frem eller delt i skilning så kun den aktuelle højde og struktur er tilbage. En dommer af proportionel størrelse og køn bør varierer mellem 60- 110 kg. primært afhængigaf  køn og hvor fed dommeren er.

Ved starten af finalerne bør dommere der har tendens til at være nede på alle fire udelukkes ligeså dem der vakler og falder tit.  At foretrække er dommere der sætter det ene ben foran det andet… at hoppe er også tilladt men er bedre skabt til sceneshow.

Finale plads.
Imens dommeren ser på kattene skal dommeren stå med front mod burene, fødderne let adskilte ( som ved en parade ) med armene over kors, hagen skal være forsvarligt gemt i brystet og øjnene sammenknebne. Når dommeren har indtaget denne position bør stewarden tælle hvor mange gange dommeren tager kattene / killingerne ud af burene. Hvis dette overskrider 20 gange må han diskret prikke dommeren i siden. Ældre mere erfarne dommere er til tider blevet taget i at slumre i den førnævnte position, mens yngre dommere fra "partygenerationen" har travlt med ikke at vise deres tydelige spor fra sidste nats udskejelser.

Mindre fejl.
Døvstum: Det er atforetrække at en dommer kan tale i en høj klar tone, men dommerens sprogkundskaber kan være begrænsede til fraser som "pæn kat, eller ok!" men hvis selv dette er for meget kan dommeren blive udstyret med nogle glose kort. Døvhed er ingen fejl hos en dommer til tider kan nedsat hørelse være en fordel da dommeren derved ikke kan høre de grove bemærkninger fra tilskuerne og vil bogstaveligt talt kunne vænne det døve øre til viskende forslag m.m fra udstillerne.

Blindhed.
Det er en fordel hvis dommeren har fuldt syn på begge øjne, men som man ofte har set hos adskillige dommere er der mange der har klaret sig igennem uden tilsyneladende at have noget syn overhovedet.
Det nedsatte syn virker ikke som en karriere hindring, måske vil synsbetingelserne passende blive revideret og afskaffet fra standarden.

Diskvalificerede fejl.
Dommere som hujer, peger og skriger eller griner hysterisk af en deltager i ringen som ikke er så kønt et eksemplar bør diskvalificeres.  En dommer der forsinker bedømmelserne imens en deltager gør anvisning til ham i ringen bør ligeledes forbydes adgang til at bedømme mere. Enhver dommer der har angrebet en udstiller får tre skriftlige advarsler hvorefter vedkommende smides ud, ligesom en dommer der bruger mere end 45 minutter på finalen.

Oversat af Pernille Rud Olsen