Creme de la creme a la Perser


"Hvordan jeg finder en vinder blandt alle persere som spinder"

Af Jørgen Jensen. Cattery Star Wars. Int. FIFe dommer og opdrætter af persere.

Hvad gør en perser til en "vinder" ??
Det spørgsmål har jeg stillet mig selv utallige gange i min karriere som opdrætter og dommer. Som dommer har jeg mange gange i dommerpanelet været med til at vælge den "sikre vinder", eller Best in Show katten, som det hedder i vores terminologi. I de fleste tilfælde, er der en stor grad af enighed blandt dommerne, men af og til stemmer hver dommer på sin egen vinder. Hvad er det for egenskaber hos en kat, som gør den til en "sikker vinder" hos mig eller hos andre dommere?

Det første og det mest enkelte svar som falder mig ind er: Den er bedst!!! Denne lynhurtige konklusion taber dog hurtigt i værdi, når jeg tænker nærmere over spørgsmålet. Det er jo en selvforstærkende sandhed, som er resultatet af mange overvejelser og konklusioner. Dette svar er ikke i sig selv nok, men leder kun hen til flere spørgsmål. Hvorfor er den bedst? Hvilken målestok er den blevet bedømt efter? Hvilke kvaliteter er afgørende! Hvordan takseres kattens udstråling og karisma? Hvorfor er ikke alle dommere enige om hvilken kat der er en "sikker vinder". Hvordan matcher denne kat standarden?

Disse spørgsmål og mange flere er jeg, som dommer, nødt til at forholde mig til, inden jeg træffer mit valg. Det vigtigste værktøj for mig, når jeg bedømmer en Perser, er FIFe's standard for Persere, men min personlige vurdering og indtryk, spiller også en rolle.

Som Int. FIFE dommer er jeg pålagt at dømme kattene ud fra den skrevne standard og den ideelle karakteristik på kattene. Ligeledes skal der tages højde for de af FIFe nedskrevne fejl, som medfører en diskvalifikation.

Derudover har jeg referencepunkter, som jeg vægter i afgørelsen på hvad man ser og oplever som en "vinder". En vinder kat er for mig, en kat der matcher den skrevne standard, samt en kat jeg kan "holde ud at se på om morgenen".
Hvad er det for referencepunkter? Hvordan vægter man dem?
For at konkretisere emnet vil jeg starte med at beskrive standarden og undervejs kommentere hvad jeg vægter og hvorfor.

GeneralSizeMedium to large

Førstehåndsindtryk af katten, er størrelsen og proportionerne. Jeg foretrækker personlig en kat af medium størrelse, da den for mig holder en bedre total kompakt form. De store katte har tendens til at blive højbenede og lange i kroppen, så proportionerne bliver forkerte.

HeadShapeRound and massive, well balanced,very broad skull

ForeheadRounded

CheeksFull

NozeShort,broad, with a definite stop, but not a snup nose. Stop between the eyes, neither above the upper eyelid nor below the lower eyelid. The nose bridge and the nose leader shall be wide, nostrils well open, allowing free and easy passage of air.

ChinStrong

JawsBroad and powerfull

ExpressionNice and open

Hovedformen skal være rundt, massivt og stor. Der har været en tendens til at perserhovedet er blevet lidt "BOXet" (rektangulært) i formen. Dette er sikkert afstedkommet af ønsket om stor bredde på hovedet, men derved taber man også lidt af det racetypiske, nemlig det runde indtryk, som netop udtrykker racens særpræg.
Som skrevet vægter jeg hovedformen (rundt) meget i mine bedømmelser. Katte, som har denne hovedfacon, har lettere ved at matche den skrevne standard. Der er et af de kriterier som er et "must" for mig.

EarsShapeSmall, round –tipped, well tufted.

PlacementSet very wide apart
and rather low o­n the head

Ørene skal være små, sidde langt fra hinanden, lavt på hovedet, og der skal være tuffer i ørene. Er hovedformen rund, vil ørerne lettere matche standarden med hensyn til placering. Store ører, som er placeret korrekt, vil rent optisk syne mindre.
Jeg vægter ????

EyesShapeLarge, round andopen, set wide apart

ColourBrilliant and expressive.
As described in the appropriate colour varity, but pure in colour

Øjnene skal være runde, store og placeret langt fra hinanden. Øjenfarven skal være i overensstemmelse med det der er foreskrevet for de enkelte varianter.

Øjenformen er utrolig vigtig. Den giver perseren "looket". Personligt vægter jeg øjenformen utrolig højt. God form og farve er noget af det sværeste at opbygge på en perser, og det er meget nemt at tabe igen. Det siger min mangeårige erfaring som opdrætter mig.
Skrå øjne er den naturlige øjenfacon hos katte. Det er nødvendigt at selektere øjenformen hos Perseren, da den i modsat fald vil gå "back to nature" og vi vil igen få Persere med skrå øjne.
Hvad med at nominere katte hvor øjenfarven ikke er perfekt - kontra perfekt øjenfarve og andre mangler?
Hvis du vægter øjenfarven meget højt - Hvordan gå påkompromis?

NeckStructureShort and strong

Halsen skal være kort og stærk. En vigtigt detalje. Halsen skal harmonere med kroppen. Det påpeger jeg ofte når jeg bedømmer Persere. Store katte samt slanke katte har ofte en tendens til at være udstyret med en lang hals, hvilket er med til at ødelægge helhedsindtrykket.

BodyStructureCobby, low o­n legs,  broad chest, massive shoulders and back, well muscled

Perserens krop skal være, compakt (Coby), lav, muskuløs, have massive skuldre og bredt bryst.
Kroppens form og kattens størrelsen hænger unægtelig sammen. For at fastholde kropsformen som bred, lav og kompakt, er det indlysende at katten skal være medium størrelse. Kropsformen kan "gå op og ned ". Hermed vil jeg påpege, at kattene kan i perioder være lidt slankere grundet hormon pjat eller seksuelle tilbøjeligheder.
Det påvirker ikke mine afgørelser når jeg dømmer.

Legs
Strong and short
Paws
Large and round,firm.
Tuft between the toes are preferred

Ben og poter skal være korte, kraftige og faste. Det vægter jeg også højt, men at man foretrækker, at der er tuffer mellem tæerne, er en gang kvalificeret .......! Jeg ser ikke engang efter det og vægter det slet ikke.

TailExoticShort well furnished,
slightly rounded tip, in proportions to
the lenght of the body

PersianThe same, instead of
furnished – bushy

Halen skal være i proportion til kroppen. En detalje, der ikke vægtes specielt meget hos mig når jeg dømmer.

CoatStructureLong and dense, fine silky structure (not wolly) a full frill covers the shoulders and the chest.


Exotic: dense, plushy and soft texture, stands out from the body, a bit longer than a British coat.

Pelskvaliteten er vigtigt. I standarden er det påpeget, at ulden kvalitet ikke er korrekt. Gennem årene som dommer har jeg faktisk ikke mødt specielt mange perser med den, af mig opfattede, korrekte pelskvalitet.
Standarden foreskriver jo en kat i "fuld" pels. Min erfaring gennem 23 år som opdrætter, har lært mig at en Perser kun er i fuld pels ca. 3 mdr. om året. I 6 mdr. i det man kan kalde pæn pels. Dvs. på vej i pels eller på vej ud af pels. Resten af året er den i pelsskifte og kan i princippet ikke udstilles. Som udstiller oplever jeg ofte at specielt pelslængden har stor afgørende betydning i bedømmelse af Perseren.
Hvad med som dommer?

Pointskala forexo/per.

Head25 point
Eye colour15 point
Body25 point
Coat, (kvalitet og farvebeskrivelsen for den
pågældende variant)
30 point
Condition5 point

100 point er det højeste den optimale perser kan opnå. Det er dette svært opnåelige mål alle opdrættere stræber efter at opfylde. Som i sikkert allerede har forstået, er det mange forskellige krav en kat skal opfylde for at fremstå som den ultimative Perser, som standarden foreskriver.

Som dommer tolker jeg standarden ud fra egen overbevisning og benytter den som et værktøj til at bedømme katten ud fra.Desto flere af de nedskrevne krav katten opfylder jo nærmere målet er den. Alle katte er stjerner, nogen skinner mere end andre, men katteverdenen (himlen) ville være "bleg" hvis der kun  var de få højest funklende katte tilstede.

En standard beskriver en kat fra a til å. Alle katte opfylder bogstaver i alfabetet. Den kat, der på dagen opfylder flest for mig, vil være min vinder denne dag.

Kondition andrager 5 point på skala. Ved kondition forstår jeg den generelle kondition. dvs. foderstand, fasthed og friskhed. Da en katteudstilling er en skønhedskonkurrence vægter jeg kondition og præsentationen af katten højt.
Et af mine motto som dommer er: "Pels kommer og går - type består". Et andet er : "Må den bedste vinde".

ET PAR SPØRGSMÅL SOM MÅSKE/MÅSKE IKKE KAN INDGÅ!

Hvordan vægter du helhedsindtrykket af en kat, kattens udstråling i relation til andre katte og hvordan vægter du fejl og mangler i relation til andre katte. Hvor går du evt på kompromis med standarden.
Kan en smuk kat med udstråling karisma og småfejl vinde over en "bedre kat".
Hvordan vægter du temperamentet på katten. Hvad er det vanskeligste som dommer.
Disker du katte, som har fejl og hvor alvorlige skal disse fejl være.

Gennem mine 16 år som dommer i denne kategori, ser jeg med bekymring på fremtiden. Alt for mange har stoppet med at opdrættet denne smukke race, og der er desværre langt imellem nye opdrættere.

Brainstorm:::::::::::::::::::
Der mangler måske en konklusion samt en afslutning.?????
Hvad synes du? Hvad skal der til for at knække den nedadgående kurve for antallet af Persere? og hvad skal vi gøre for at få kurven opad igen. Hvorfor stopper så mange og hvorfor kommer der ikke så mange nye til. Er det PKD eller en hetz. Perseren er jo blevet smukkere siden "Extremerne".
Ender vi op med kun Sølvkatte !!!!!!
Hvordan gør man din bekymring til skamme?. Er opdræt af typede Perseren kun for feinsmækkere.
Er det tidens trend med alt skal gå hurtigt, og at familien ser mindre til hinanden, der gør at folk ikke har "tid" til Persere.
Har vi fjernet alm. menneskers interesse for Perseren ved atgøre den "flad". Hvorfor er det svært at sælge solide killinger, fordi de er blevet mere typede, eller er der for mange, eller er markedet overfyldt med katte: skovkatte og Main Coone.
Skal vi tilbage til langnæsede katte.
Hvordan gør vi det lettere at opdrætte Persere? Væk med besværlige regler
Skal der ske en anderledes gruppering af Perserne ligesom hos Main Coone og Skovkatte?
Hvis der fremover kun kommer 47 Persere på en udstilling er der ikke brug for mere end 4 grupper.
Solide, Sølvkatte, katte med hvidt, katte med mønster eller hvad ved jeg.
Skal vi af med Riex i DK. Skal vi tillade alle øjenfarver på alle farvevarianter?
Skal FIFe støtte Perseren. Penge. Råd, Promovering.
Skal vi være mere aktive i klubberne som omfatter Perser. Langhårskatten, Sølvkatten osv. Skal der nye folk til?
Skal vi drikke os fulde eller melde os i CFA, TICA eller Silver World.

Måske var det en ide at lade en prioritering over hvilke ting i standarden som er

1. Et Must: Feks. det runde ansigt
2. Høj pioritering: Runde øjne
3. Lavere prioritering: Pelslængde
4. Ingen prioritering: tuffer mellem tærene.